Yalıtım uygulamaları ısıtma ve soğutma sistemlerinde meydana gelebilcek olası ısı kayıplarını önler. sıcak ve soğuk hatların bulunduğu bina, konut ve fabrikalarda kullanılmaktadır. Yalıtım uygulamaları enerji tasarrufu ile geleceğimize katkı sağlamaktadır.
Yalıtım uygulaması ısı kaybı, ses geçişi ve su buharı difüzyonu gibi durumları denetim altına alma faaliyetlerinin tümüne denir.
Dış Cephe Isı Yalıtımı:
Bina yüksekliğine bağlı olarak ısı kaybı değişkenlik göstermektedir. Yüzey büyüdükçe ısı kaybı da doğru orantılı olarak artmaktadır. Çok katlı binalarda %35, tek katlı binalarda ise %20 civarında duvarlardan kaynaklı ısı kaybı meydana gelmektedir. Dış cephe yalıtımında ısı elemanlarının ısı depolamasını arttırmak amaçlanır. dış cephe yalıtımı sayesinde ısı kaçakları önlenmiş olur. Su yalıtımı açısından da önemli bir yer tutar. Dış cephe yalıtımı %50 ye yakın yakıt tasarrufu sağlayarak bütçeye önemli bir katkıda bulunur.
Çatı İzolasyonu:
Konutlarda toplam ısı kaybının %25’i çatılarda meydana gelmektedir. Bu nedenle iç ve dış ortama maruz kalan çatının yalıtımı tasarrufta öenmli bir yer tutmaktadır. Su/buhar, ısı, ışık, radyasyon ve se çatılarda yalıtılması gereken temel etmenler olarak sıralanabilir.
Tesisat Yalıtımı:
Bir binanın ve iş yerinin ısıtılması veya soğutulması için harcanacak enerjinin minimalize edilmesinde mekanik tesisat yalıtımı çok önemli bir yer tutmaktadır. Bir binanın yada fabrikada kullanılan yüksek ısıya sahip armatürlerin veya vanaların yalıtılması enerji tasarrufu açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Uygun kalınlıkta ve özellikte malzeme kullanılarak yalıtılacak olan borular, tanklar, depolar, klima kanalları, armatürler çok öenmli ölçüde yatık tasarrufu sağlamaktadırlar.
Yangın Yalıtımı:
Yangının çıkmasını önlemek veya yapıya zarar vermesini engellemek için yapılmaktadır. Bina yapım aşamsında yangına mahal verebilecek yerler tespit edilerek bunu önlemeye yönelik tedbirler dikkatle uyuglanmalıdır.